17 Temmuz 2009 Cuma

Yeni sezon formaları




Bir beyaz, iki siyah beyaz forma yaparak, karşı takımda beyaz renk olunca hangi formayla oynayacağız sorusunu beynimde uyandırdı formalar.

Çubuklu hariç çoğu kişinin beğenmeyeceğine emin olduğum formalar, ama ben beğendim. cola turka bu formalara ses çıkarmazsa iyi - forma reklamsızdan hallice olmuş.

Beğenmediğim bir şey varsa, o da defile. Yusuf'un üstünde kendisine iki beden büyük forma, Ferrari'nin altında ise adeta haşema var. Yok mu ulan bu futbolcuların bedenine göre.

Adam gibi formayı şortuna sokmayı ise bir tek Sivok akıl etmiş.

Hayırlı olsun.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Blog ekibi genel anlamda benim düşüncelerimi biliyor ama yine de öncelikle kısaca şunu söyleyeyim.

Dünya üzerindeki pek çok futbol takımının orjinal bir kurumsal kimliği yoktur, dolayısıyla bu pek şeye yansır. Forma konusu da böyledir. Sportif ürünler sunan firmalar her sene bir moda yaratırlar ve takımlara da yarattıkları şablonlar üzerinden tasarım yaparlar. Bu paragrafta söylediklerim zaten detaylı bir biçimde benim yüksek lisans tezimde yazıyor. İsteyen açar benim websitemi, okur inceler.

Forma tasarımlarındaki orjinalliği geçtim. Beyaz formaya dikkatle bakacak olanlar bu senenin "moda şablonları"ndan birini görebilirler. Beyaz formadaki siyah çizgileri gözardı edin ve sadece kırmızı çizgili halini düşünün ve aşağıdaki linklere bakın:
https://www.woelfeshop.de/merchandising-vfl1/images/original/L00534.jpg
http://soccerlens.com/shirts/files/2009/05/benfica_0910-away_2.jpg

Bu linklerde vurgulanan şablon bile son derece zayıf bir karaktere sahip. Çünkü mevcut aşağıya doğru giden ince çizgilerin varlığı forma üzerinde zayıf, ortaya kendi varlığını kabul ettirme ile ettirmeme arasında gidip geldiğini söylemem lazım. Bir tür belirsizlik söz konusu. Belki varolan çizgilerin şekli şemali biraz daha baskın bir konuma getirilse, o zaman bu şablon için olumlu şeylerden bahsetmek mümkün.

Bu şablonun bizim formadaki uygulaması ise daha da kötü. Formanın kaos ortamına dönmesine ramak kalmış. Şablonu meşru kılmak için yapılan kartal pençesi benzetmesini kimse bana anlatamaz. Komik. Hayatlarında pençe görmüş mü bu insanlar? Onlar da pençe olmadığını biliyorlar ya...

Bütün bunlara rağmen birtakım değişiklikler yapılsa, mesela çizgiler daha da inceltilse ve yoğunlaştırılsa, gerçekten şahane bir forma elde edilebilir. Niye? Çünkü mevcut formadaki "asimetrik vurgu" oldukça heyecan verici ve yaratıcılık vaad eden bir şeydir ve bakanı da herekete geçirir. Belki bu seneki Dortmund deplasman forması gibi güzel bir tasarım ortaya çıkabilir:
https://www.bvb09shop.de/media_bvb/product_pics/bvb3/09921201.jpg

Çubuklu formada radikal değişiklikler yok, ancak iki temel itirazım var: Çubuklar kalın ve çubukların omuz bölgesine yakın bir yerde çat diye kesiliyor. Bence bu bağlamda devamlılık önemli, kesintiye uğramama önemli. İnce çubuklunun ise kalın çubuklunun aksine daha ferahlatıcı bir görünüşü olduğunu düşünüyorum. Bu bağlamda favori çubuklularım aşağıdaki linklerdeki gibidir:
http://www.youtube.com/watch?v=q48UMKF9vh8
Yukarıdaki linkteki videoda 0:39-0:47'de gördüğünüz sırt numarası amblem silüeti içindeki ve 1:28-1:36 arasında gördüğünüz çubuklu formalar.
Ayrıca Newcastle United'ın 1995-1996'da giydiği şu çubuklu forma da muazzamdır:
http://www.footballshirtculture.com/images/stories/fsc2007nov/newcastle%20united%2095%2096%20adidas%20shirt%20www-footballshirtculture-com%20(small).jpg

Damalı forma en hafif ifadeyle bir faciadır. "Hayrettin yapma" demek istiyorum.

serkan dedi ki...

catania maci sonrasi cubuklunun resimlerini gordum bazi oyunculara cok iyi gitmis..cubuklu fena degil gibi digerlerine nazaran..