7 Mayıs 2012 Pazartesi

Bir peri masalı

Bir varmış bir yokmuş. Yiğidin harman, etiğin her derde derman olduğu bir kara parçası varmış, üç tarafı denizlerle çevrili. Uzak bir adada icat edilen top tepikleme oyununu, ki adına futbol derler, çok severler, onla eğlenirlermiş.

Senelerden bir sene gelir çatar, bu futbol takımlarından birinin İlhan Ekşioğlu adında bir yöneticisi, Cemil Turhan adında bir futbol şubesi görevlisi öğlen yemeği yerlerken başlarlar espriye. 'Abi,' der İlhan Cemil'e, 'Bizim Ankaragücü maçını para versek de kolaylaştırsak ne komik olur di mi?'. Çok güler Cemil buna, çünkü bu ülkede böyle şeylerin olmayacağını herkes bilir. Cemil de der ki, 'Abi menajer bir arkadaşım var Yavuz Ağırgöl, onu arayıp bu esprini anlatmalıyım, o da çok güler buna.' Cemil Yavuz'u arar, sonra bir kahkaha bir kahkaha.

Esprisinin tuttuğunu gören İlhan, Gençlerbirliği maçı için de aynı espriyi yapar. Bu kez Gençlerbirliği'nin kalecisi Serdar Kulbilge'ye, yardımcı antrenörü Cengiz Demirel'e, bir de menajer Mehmet Şen'e yapar bu espriyi. İlhan komedinin kralı olmuştur.

Aynı takımın bir başka yöneticisi olan Şekip Mosturoğlu, İlhan'ı bir gün arar der ki 'Senin esprine seviye farklı bir boyut katıyorum İlhan, izle millet kırılacak.' Şekip yakın arkadaşı Eskişehirli futbolcu Ümit Karan'ı arar, 'Oğlum çok komik bir esprim var!' der. Ümit şüpheli yaklaşır, 'İlhan abinin maç satın alma esprisi mi, abi ona çok güldüm ya ama dinledim onu.' der. 'Yok oğlum' der Şekip, 'bu espri farklı. Ben sana para versem de, siz Trabzon maçında iyi oynasanız nasıl olur' der. Espriyi duyan Ümit, bu yepyeni bakış açısını görünce gülmeye bir başlar, derler ki halen gülmektedir.

Espri kasıp kavurmaktadır. Yine bir gün, Sivasspor yöneticisi Ahmet Çelebi bir gün İstanbul'a gelir, yolda para bulur. Çok terbiyeli olduğu için bu şehrin yeddiemini kim söyleyin de teslim edeyim parayı der. Halk, şehrin belediyesinin takımında oynayan İbrahim Akın namlı çocuğun hem futbolculuk hem şehirde yeddieminlik yaptığını söyler. Ahmet Çelebi de gider parayı İbrahim Akın'a teslim eder. O sırada muhabbete dalarlar. Esprinin popülerliğinden dem vuran Ahmet Çelebi İbrahim'e 'Oğlum düşünsene, bu parayı sana Fenerbahçe maçında kötü oyna diye verdiğimi'. Espri bambaşka bir boyut kazanmıştır, İlhan kendi takımının oynadığı maçla ilgili, Şekip kendilerini ilgilendiren maçla ilgili espri yaparken, Ahmet bambaşka bir takımla ilgili espri yaparak İbrahim'i kırıp geçirmiştir.

Ülkedeki etik anlayışı çok üst düzey olduğundan bu esprileri duyan ve yağdırmayı seven Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, masalımızda adı geçen herkese ceza yağdırır. Her şey bir espriden ibaret olduğundan, esprilerin hepsiyle ilgili olan kulübe ses eden çıkmaz. Oy çokluğuyla.

Onlar ermiş muradına biz çıkalım kerevetine.


Bu da mı ne? Gelsenkirchen derler adına da Türki dillerde bazen şu isimle anarlar.

Yersen kirchen.





4 yorum:

serkan dedi ki...

bunu okuyan bunu da okudu:
http://www.eksisozluk.com/show.asp?id=28471846

serkan dedi ki...

http://devrimderki.blogspot.com/2012/05/sike-parasn-calmak.html

http://devrimderki.blogspot.com/2012/05/iki-farkl-rapor.html

pissed dedi ki...

"Fenerbahçe gibi bir kulupte bir İlhan Ekşioğlu ya da herhangi bir yönetim kurulu üyesinin Aziz Yıldırım'dan habersiz tüm bunları gerçekleştirebilmesi mümkün müdür gerçekten?"

Bu kısma katılmakla birlikte bunu tartışmaya gerek bile olmadığını düşünüyorum. Fenerbahçe yöneticisi şike yapmışsa, Fenerbahçe şike yapmıştır, bu kadar basit."Kişiler kurumları bağlamaz" tam bir saçmalık. Fenerbahçe seyircisi sahaya yabancı madde atınca Fenerbahçe kulübü ceza almıyor mu? O seyirci Fenerbahçe kulübü tarafından görevlendirilmiş midir? Kulüp o müsabakada kendisini temsil etmesi için o seyircileri özel olarak seçmiş midir? Hayır. Fakat buna rağmen sadece parasını verip maçı izlemeye gelen o seyirci, resmi olarak Fenerbahçe kulübünün seyircisine ayrılan kısımda yer aldığı için maç içinde yaptığı hareketler de Fenerbahçe kulübünü bağlamaktadır. Beşiktaş seyircisi stadın dışında olay çıkardı diye Beşiktaş kulübü ceza aldı, o hareketten sorumlu tutuldu, Fenerbahçe kulübü nasıl yöneticisinin yaptığı şikeden sorumlu tutulmaz?

Aziz Yıldırım'ın haberi vardır yoktur önemli değil. Sen Fenerbahçe yöneticisiysen sen kulübü temsil ediyorsun demektir, o görev için özel olarak seçilmişsindir ve hareketlerin birebir olarak kulübü bağlar. Kulüple ilgisi olmayan koyu Fenerbahçeli bir iş adamı gidip rakip futbolcuya para verse bu savunmayı anlarım. Kulüple resmi bir bağı olmayan bir adamın yaptığı hata kulübe fatura edilemez, fakat bunu yapan yönetici yahu.

Ha diyelim ki İlhan Ekşioğlu'nu falan geçtik, direk Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın şike yaptığı kanıtlandı, yine mi "Kişiler kurumları bağlamaz" diyeceğiz? Bu şikenin Fenerbahçe'ye fatura edilmesi için tüm yönetim kurulunun şikeye dahil olması mı gerekli? Toplantı notlarında "İbrahim Akın'a para verilmesi kararlaştırıldı" şeklinde not mu bulunmalı? Şikenin makbuzu kesilmemişse Fenerbahçe kulübü bu durumdan yargılanamaz mı? Fenerbahçe Kulübü kurucuları Nurizade Ziya Bey, Ayetullah Bey ve Necip Bey midir sadece Fenerbahçe kulübünü bağlayan kişiler? Nedir bilelim.

serkan dedi ki...

bertan tam senin dediğin gibi:
http://www.burasikapali.com/2012/etik-kurulu-raporu-uzerine-ciziktirmeler/